Microsoft on tänään kertonut, että yhtiön Etelä-Suomeen suunnitteleman datakeskusalueen kolmas sijaintipaikka on Vihti. Maaliskuussa Microsoft ja Fortum kertoivat Espooseen ja Kirkkonummelle sijoittuvista datakeskuksista. Vihtiin suunniteltu kolmas datakeskus täydentää Microsoftin datakeskusalueen konseptin, johon kuuluu kolme erillistä ja itsenäisesti toimivaa, mutta toistensa kanssa synkronoituvaa datakeskusta. Näin varmistetaan asiakkaiden datan turvaaminen mahdollisimman pienellä vasteajalla kaikissa olosuhteissa. Rakentamisen on määrä alkaa, kun kaikkien kolmen sijaintipaikan kaavat on vahvistettu ja tarpeelliset luvat saatu.

Lähikuva Microsoftin -logosta

‚Äď Uskon, ett√§ t√§ll√§ valtakunnallisestikin merkitt√§v√§ll√§ hankkeella on Vihdin, ja koko l√§ntisen Uudenmaan, elinvoimalle yht√§ suuri merkitys kuin on aiemmin ollut aluettamme halkovien rautatien ja moottoritien rakentamisella. Datakeskukset ovat tulevaisuuden valtav√§yli√§, ja sellaisen sijoittuminen Vihtiin antaa meille loistavan tilaisuuden kuntamme vetovoimaisuuden kasvattamiselle, toteaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eerikki Viljanen.

‚Äď Datakeskus on edellytt√§nyt kunnassa paljon ty√∂t√§, ja olen kiitollinen, ett√§ yhteisty√∂ Microsoftin ja hankeselvityst√§ tehneen Fortumin kanssa on ollut alkumetreist√§ saakka toimivaa. Microsoftin datakeskus on Vihdin kunnan historian merkitt√§vin yksitt√§inen investointi. Hankkeella on suuri positiivinen vaikutus kunnan ty√∂llisyyteen ja kehitykseen. T√§m√§ on loistava osoitus Vihdin ja yritysalueiden vetovoimaisuudesta, jatkaa kunnanjohtaja Erkki Eerola.

Uudella datakeskusalueella on keskeinen rooli Suomen digitaalisen muutoksen vauhdittamisessa. Tutkimuslaitos IDC:n arvion mukaan seuraavien neljän vuoden aikana Microsoft, sen ekosysteemi ja pilviasiakkaat voisivat yhdessä tuottaa yli 17,2 miljardia euroa uutta kumulatiivista liikevaihtoa, ja Suomeen voi syntyä yli 11 000 työpaikkaa it-alan osaajille.

‚Äď Datakeskusalueen avulla yritykset, julkinen sektori, tutkimusorganisaatiot ja korkeakoulut voivat hy√∂dynt√§√§ pilvilaskentaa entist√§ tehokkaammin innovaatiotoiminnassa, digitalisaatiohankkeissa ja datapohjaisen liiketoiminnan kasvattamisessa, sanoo Microsoftin Suomen maajohtaja Mervi Airaksinen.

Maailmanlaajuinen pilvi-infrastruktuuri

Uusi datakeskusalue liittyy osaksi Microsoftin maailmanlaajuista pilvi-infrastruktuuria, johon kuuluu yli 60 datakeskusaluetta, yli 200 datakeskusta ja yli 280 000 kilometriä valokuitukaapelia. Microsoftin pilvi-infrastruktuuri palvelee yli miljardia asiakasta 140 maassa.

Hanketta ovat edistäneet kunnassa elinvoimapalvelut yhteistyössä muiden johtavien viranhaltijoiden kanssa. Datakeskuksen rakentaminen edellyttää asemakaavan vahvistamista ja tarvittavien lupien hyväksymistä. Microsoftin kiinnostus uutta yritysaluetta kohtaan on otettu kunnassa ilolla vastaan.

‚Äď T√§m√§ on meille paras palkinto siit√§ kovasta ty√∂st√§, jota uusien, isoillekin hankkeille sopivien yritysalueiden mahdollistamiseksi on Vihdiss√§ viime vuosina tehty. Suurimman kiitokseni suuntaan henkil√∂st√∂llemme, joka on t√§m√§nkin hankkeen mahdollistamiseksi tehnyt vaikuttavan p√§√§m√§√§r√§tietoista ty√∂t√§, elinvoimajohtaja Petra St√•hl kertoo.

Lähikuva älypuhelimesta