Nummelan lentokentällä on otettu käyttöön ensimmäisenä maailmassa automaattinen valvontajärjestelmä. Järjestelmä havaitsee ja varoittaa kiitotiealueella olevista esteistä.

Saabin ja sen tytäryhtiö Combitech Ab:n sekä suomalaisen turvallisuusratkaisujen toimittaja Certego Oy:n kehittämää CAMARS3 (Combitech Autonomous Multipurpose Airport Remote Sensing Safety System) -järjestelmää esiteltiin perjantaina 6. elokuuta Saabin lentonäytöspaviljongissa Helsingin Kaivopuiston lentonäytösalueella.

– Tänään on tehty lentämisen ja lentoliikennöinnin historiaa. Olemme Vihdissä ylpeitä kunnalle erittäin tärkeästä maamerkistä, Nummelan lentokentästä, ja nyt voimme olla ylpeitä kentästämme monin verroin, iloitsi kunnanjohtaja Erkki Eerola Saabin ja Certegon järjestämässä tilaisuudessa.

– Nummelan lentokenttä, joka täyttää tänä syksynä kunnioitettavat 81 vuotta, tarjoaa upeat puitteet ilmailun harrastajille. Kenttää kehitetään aktiivisesti, ja sen sijainti pääkaupunkiseudun läheisyydessä on loistava. Ilmailuun liittyvän teknologian kehittyessä ja esimerkiksi uusiutuvien polttoaineiden ja sähköteknologian yleistymisen myötä vain taivas voi toimia kehitystyön rajana – kirjaimellisesti, Eerola jatkoi.

Automaattinen valvontajärjestelmä parantaa lentokentän turvallisuutta, sillä se havaitsee tutkallaan kiitotiealueella tai muulla määritellyllä alueella olevat esteet ja laukaisee varoituksen, joka on havaittavissa ja kuultavissa maassa ja ilmassa.

– Ilmailussa turvallisuusnäkökohtien huomioiminen on pakollista, ja uusi valvontajärjestelmä tekee Nummelan kentästä entistäkin turvallisemman paikan harrastaa. Odotamme, että automaattinen valvonta auttaa pitämään ulkopuolisia kulkijoita poissa kentältä ja kiitoteiltä, ja siten voimme varmistaa laskeutuvien koneiden turvallisuutta, summasi Nummelan lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Tom Arppe uuden järjestelmän hyötyjä.

Onnittelut vielä maailman ensimmäiselle automaattisesti valvotulle lentokentälle Vihdin Nummelassa!

Linkki alkuperäiseen artikkeliin osoitteessa www.vihti.fi