Nimi Globe Hope on varmasti monelle tuttu. Kierrätysmateriaaleista funktionaalisia designtuotteita valmistava yritys on yksi kiertotalousyritysten uranuurtajista.

– Globe Hope on ollut kummajainen, ja meihin on kiinnitetty huomiota, mutta toisaalta se on ollut myös yksi menestystekijä. On ollut raskasta olla suunnannäyttäjä ja tehdä virheet ensimmäisenä, mutta se on vahvistanut brändiä ja lisännyt kuluttajien tietoisuutta, toimitusjohtaja Seija Lukkala summaa.

Lukkala kertoo, että Globe Hope yrittää vaikuttaa kaikin tavoin, jotta kiertotaloudesta tulisi uusi normi.

– Meillä maapallolla ei ole juuri muutakaan vaihtoehtoa. On pakko alkaa käyttää enenevässä määrin jo kertaalleen käytettyjä materiaaleja, muuten maapallo ei kestä. Kiertotalous avaa äärettömän paljon mahdollisuuksia ja liiketoiminta-alueita. Se on edelleen lähes neitseellinen maaperä, mikä tekee siitä kiinnostavan ja innostavan, Lukkala sanoo.

Visit Vihti -tuotesarja yhteistyössä kunnan kanssa

Vihdissä vuodesta 1990 lähtien asunut Seija Lukkala kertoo, että oli luontevaa perustaa yritys kotikuntaan. Aiemmin Lukkalalla oli ollut takkeja valmistava yritys, mutta vuosituhannen vaihteessa hänelle syntyi ajatus hylättyjen materiaalien uusiokäytöstä. Globe Hope oli aluksi aputoiminimi. Lukkala pyöritti yritystoimintaa kotona, jotta oli lähellä lapsiaan. Kodin yhteydessä oli erilliset 180 neliön toimitilat, mutta kotoa käsin yrityksen pyörittäminen tuntui vähän nappikaupalta. Osakeyhtiö perustettiin vuonna 2003, ja yritys siirtyi silloisen yrityshautomon tiloihin, jossa se toimi kaksi vuotta. Sen jälkeen Globe Hope muutti Nummelan Harjutielle Vihdin kunnan omistamaan kiinteistöön. Lukkalan mukaan kunta kuunteli yrityksen toiveita tarkasti remontoidessaan varastotilat liiketiloiksi.

Globe Hope on tehnyt Vihdin kunnan kanssa myös toisenlaista yhteistyötä.

– Olemme saaneet tehdä kunnalle liikelahjoja ja merkkipäivätuotteita sekä messutapahtumiin essuja ja muita tekstiilejä. Uskon, että kunnalle on ollut ilo antaa oman paikkakunnan yrityksen tuotteita, jotka on valmistettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, Lukkala hymyilee.

Vuonna 2022 Globe Hopen ja kunnan yhteistyö tiivistyi entisestään, kun kunta halusi lanseerata oman tuotesarjan. Pitkän suunnittelun ja hiomisen tuloksena syntyi ekologinen Visit Vihti -retkeilytuotesarja: ylijäämäturvevillasta valmistettu pipo sekä ylijäämäkankaasta valmistetut narureppu ja istuinalusta.  Tuotteiden myynnistä saatava tuotto ohjataan lyhentämättömänä kunnan vastuulla olevien retkeilykohteiden kehittämiseen.

Lukkala kertoo, että Vihti on ollut hyvä paikka toimia. Hän näkee Vihdin etuna sen, että vaikka kunta sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua, se on samalla täysin maaseutua. Vieraita riittää Kehä III:n taakse, ja Lukkalan sanoin aika hyvin on saatu influenssereita tännekin asti.

– Myös asuinympäristönä Vihti on loistava! Täällä on upea luonto, kauniit maisemat, paljon harrastusmahdollisuuksia ja hyvät koulut. Se on tärkeää, sillä elämä on paljon muutakin kuin työtä.

Seija Lukkala