Antti Huttunen haaveili yrittäjyydestä 18-vuotiaasta saakka. Ajatus konkretisoitui vuonna 2011, kun hän perusti kavereidensa kanssa yrityksen ja alkoi myydä lasisia tuttipulloja. Nimi yritykselle oli jo valmiina: Huttunen oli bongannut vuosia aiemmin monella verkkosivulla olevasta CAPTCHA-kyselystä sanan Jotuca ja miettinyt, että siinäpä olisi yritykselle hyvä nimi. Kaverukset pyörittivät Jotucaa puolisen vuotta, mutta päättivät sitten jatkaa ystävinä. Huttunen osti muut pois ja laittoi yrityksen pöytälaatikkoon.

Täyspäiväiseksi yrittäjäksi Huttunen ryhtyi kuusi vuotta sitten. Hän oli perustanut Suomen suosituimman luontomatkailumedian Retkipaikan jo vuonna 2012, ja yrittäjäksi hyppäämisen aikoihin Huttunen julkaisi ensimmäiset kirjansa Karttakeskuksen kanssa ja teki kaksi kautta Metsien kätkemä -luonto-ohjelmaa. Retkipaikan kautta aukesi yhteistyö kuntien ja matkailualueiden parissa. Huttunen perusti muutaman muun vihtiläisen matkailuyrittäjän kanssa Salmen ulkoilualueelle Nuuksion Pohjoisen Portin, ja sitä kautta tuli kontakti Suomen luontokeskus Haltiaan. Pian Jotucaa pyydettiin tekemään Haltian digimarkkinointia, ja seuraavana vuonna yritys valittiin toteuttamaan Haltian palvelutoimintaa. Huttusen ideoima on myös Vihdistä startannut, palkittu Wine in the Woods -elämyskonsepti.

Matkailualalla on mahdollisuuksia

Antti Huttunen kertoo, että vihtiläisyys näkyy Retkipaikan retkeilyjutuissa yliedustuksena. Vihdin Matkailu ry oli Jotucan ensimmäinen matkailupuolen asiakas. Yhteistyö Vihdin kunnan kanssa on ollut tiivistä, ja parhaillaan käynnissä on kunnan ja paikallisten matkailuyrittäjien yhteinen Nuuksio Lakeland -hanke, jonka tavoitteena on kehittää Nuuksion tunnettuutta ja siellä tarjottavia palveluja. Yli puolet kansallispuistosta kun sijaitsee Vihdissä.

Matkailunäkökulmasta Huttunen näkee Vihdissä paljon mahdollisuuksia.

‚Äď T√§√§ll√§ on jo kansainv√§lisess√§ mediassa n√§kyvi√§ matkailuyrityksi√§. Vihti on noin puolen tunnin ajomatkan p√§√§ss√§ Helsingin keskustasta, joten t√§√§ll√§ ollaan suurten matkailijavirtojen √§√§rell√§. Nuuksion l√§ntisen portin kehitt√§minen Vihdin puolelle on relevantti ja paljon mahdollisuuksia sis√§lt√§v√§ asia. Jos Nuuksion kansallispuisto laajenee, Helsingin kaupungin omistaman Salmen ulkoilualueen kohtalo tulee ajankohtaiseksi. Vihdiss√§ on useita kartanoita, joissa on potentiaalia. T√§√§ll√§ on my√∂s paljon hevosia. Mit√§ kaikkea t√§√§ll√§ voisi ollakaan hevosmatkailun saralla? Huttunen listaa.

Vihtiä Huttunen pitää yrittäjälle hyvänä paikkana toimia.

‚Äď Yhteisty√∂ kunnan kanssa on toiminut tosi hyvin. Yritysneuvontaa olen saanut. Olen my√∂s p√§√§ssyt tuomaan esille asioita, joita t√§√§ll√§ n√§en, ja sill√§ tavalla osallistumaan kunnan kehitykseen. Kunnan ei kuulukaan tehd√§ kaikkea, vaan aktiivisuuden pit√§√§ l√§hte√§ yrityksest√§ itsest√§√§n. Jos jotain haluaa tehd√§, ratkaisut l√∂ytyv√§t, ja asiat etenev√§t nopeasti.

Huttunen kuvaa Vihtiä ihmisen kokoiseksi kunnaksi. Hän sanoo, että Vihti on riittävän pieni ja samalla riittävän iso, sijainti on loistava ja palvelut kattavat. Kunnan päätöksenteossa on pitkän linjan yritysosaamista. Täältä löytyy hyviä ja alallaan parhaita kumppaneita asioiden toteuttamiseen.